AMSTERDAM - Financiële vergoedingen bedoeld voor Abvakabo zouden jarenlang zijn achtergehouden door kaderleden en betaalde bestuurders van de vakbond.

Dat schrijft NRC Handelsblad vrijdag. Compensaties voor het bijwonen van vergaderingen zouden op de privérekening van de kaderleden zijn gestort in plaats van in de bondskas.

Uit interne communicatie van Abvakabo blijkt volgens de krant dat de controle op het storten van de vergoedingen in de bondskas slechts ten dele wordt gehandhaafd. Het zou gaan om bedragen variërend van enkele honderden tot tienduizenden euro's per jaar.

Penningmeester Meindert van den Berg van Abvakabo zegt tegenover NRC Handelsblad dat pas vanaf 2010 stortingen daadwerkelijk worden gecontroleerd, hoewel het al vanaf 2007 beleid is om de compensaties op rekening van de vakbond over te maken.

Beleid

Volgens een woordvoerder van Abvakabo is het sinds 2007 inderdaad beleid om de vergoedingen op de rekening van de vakbond te storten.

"Wij nemen echter waar dat de kaderleden, dus de onbetaalde functies, hier niet altijd aan voldoen. Dat heeft ertoe geleid dat we de controles op stortingen bij hen willen aanscherpen. Een voorstel hiertoe ligt momenteel bij de bondsraad."