Als er geen nieuw CAO-akkoord komt, willen de bonden dat alle 180.000 bouwvakkers gaan staken

AMSTERDAM - De circa 180.000 bouwvakkers zijn maandag door hun vakbonden opgeroepen tot het voeren van actie. Als volgende week dinsdag om 15.00 uur geen nieuw CAO-akkoord voor de bouw op tafel ligt, volgen er stakingen.

FNV Bouw, CNV Bedrijvenbond en Het Zwarte Corps hielden maandag een "opwarmertje" met zes werkonderbrekingen door het hele land. In het havengebied van Amsterdam-Noord hadden volgens de bonden ruim duizend bouwvakkers zich verzameld en daarmee het werk voor een middag neergelegd.

De bonden wilden met deze acties de werkgevers, verenigd in het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB), dwingen "eindelijk serieus te onderhandelen" over een CAO. De vakorganisaties eisen voor dit jaar een loonsverhoging van 1,5 procent (met terugwerkende kracht ingevoerd per 1 januari) naast een prijscompensatie. Volgens een woordvoerder van FNV Bouw komt dit met de huidige inflatie ongeveer neer op een looneis van bijna 4 procent.

Tot dusver hebben de werkgevers, tot grote frustratie van de bonden, over niets anders willen praten dan de reisurenvergoeding voor het woon-werkverkeer.