DEN HAAG - De financiële positie van het pensioenfonds van PostNL heeft in het vierde kwartaal onvoldoende herstel laten zien om aan het wettelijke minimum te kunnen voldoen.

De dekkingsgraad van het fonds bedroeg eind vorig jaar 102,5 procent tegen 102,2 procent in het voorgaande kwartaal. Dat maakte het fonds vrijdag bekend.

Daarmee is de dekkingsgraad nog onder het wettelijk vereiste percentage van 105 procent. De dekkingsgraad bepaalt of de pensioenen op lange termijn nog betaalbaar zijn.

Als de dekkingsgraad lager is dan 100 procent, heeft het fonds minder in kas dan nodig is om alle verplichtingen in de toekomst te kunnen betalen.

De dekkingsgraad verbeterde het afgelopen kwartaal iets door behaalde winsten met beleggingen. Dit werd echter bijna tenietgedaan door een ongunstige rente en een stijgende levensverwachting.

In de clinch

Het pensioenfonds en PostNL liggen al tijden met elkaar in de clinch over bijstortingen die het bedrijf moet doen om de financiële positie weer op orde te krijgen. In december besloot de geschillencommissie dat PostNL 84 miljoen euro moet bijstorten in zijn twee pensioenfondsen om het dekkingstekort aan te vullen.

PostNL heeft nog niet besloten of het in beroep gaat. Het postbedrijf is van mening dat het pensioenfonds in staat is de financiën op eigen kracht op orde te krijgen.