AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn maandag aarzelend begonnen. Rond het middaguur stonden de meeste aandelenkoersen hoger, maar de winsten waren aan de bescheiden kant. Voorzichtigheid was troef op de beursvloeren door de stijgingen van de afgelopen weken.

Bekijk video

Tegen het middaguur stond de AEX-index, de belangrijkste graadmeter in Amsterdam, op een winst van 1,39 punt (0,27 procent) op 520,46 punten. Dubbeltjeswerk, zo typeerde een handelaar de stemming. Koerswinsten waren er onder meer voor kantoorartikelenleverancier Buhrmann (plus 2,7 procent), zwaargewicht Koninklijke Olie (1,8 procent) en effectenhuis Van der Moolen (1,5 procent).

Ahold, 's lands grootste supermarktconcern, kon zich ook verheugen in de belangstelling van beleggers. Het aandeel steeg 1,3 procent tot iets boven de 29 euro.

Volgens een beurshandelaar heeft Ahold vorige week redelijk overtuigend gereageerd op geruchten dat de boekhouding niet klopte. Het concern ging vrijdag uitvoerig op de kwestie in bij een analistenbijeenkomst. De handelaar bleef echter bij zijn standpunt dat Ahold scherp aan de wind vaart, ofwel voor overnames veel vreemd vermogen gebruikt.

Versatel

Grootste stijger op het Damrak was kabelaar Versatel. De koers schoot 44 procent omhoog tot 72 eurocent. Dit was vooral het gevolg van het binnenslepen van een order bij Bakkersland, waardoor het noodlijdende Versatel weer wat geld in de kas krijgt.

In Amsterdam is het wachten op de publicatie van cijfers van de AEX-fondsen Fortis en VNU later deze week. Ook Amerikaanse cijfers (omzet detailhandel, producentenprijzen en industriële productie) houden de financiële markten in spanning, zeker nu de Amerikaanse economie signalen van economisch herstel afgeeft.

Kledingbedrijf Vilenzo, een lokaal fonds op het Damrak, maakte maandag zijn jaarcijfers bekend en werd beloond met een koerswinst van 9 procent. Beleggers waren vooral gecharmeerd van de goede vooruitzichten van Vilenzo.

Europa

Van de Europese beurzen kwam die van Parijs er het bekaaidst af. Rond het middaguur was de beursindex daar 0,3 procent lager. De beurs van Londen liet een stijging zien van 0,25 procent en die van Frankfurt was vrijwel onveranderd.

De euro deed 0,8745 dollar en was daarmee vrijwel gelijk aan de stand van eerder op de ochtend. Ook tegenover het pond sterling was de koers met 0,6155 vrijwel onveranderd.