HILVERSUM - United Broadcast Facilities (UBF) onderzoekt of het een groot deel van het Nederlands Omroepproductie Bedrijf (NOB) zal overnemen. Algemeen directeur Henk Bout van UBF heeft dat zaterdag gezegd. Daarmee zouden de belangrijkste Nederlandse bedrijven die facilitaire diensten aan omroepen leveren, deels samengaan.

Beide bedrijven hebben een verklaring ondertekend waarin staat dat UBF het eerste recht heeft een bod uit te brengen. UBF wil de Broadcast Service Group van het staatsbedrijf NOB overnemen. Hier werken duizend mensen. UBF heeft ongeveer vierhonderd mensen in dienst.

Volgens Bout is de eventuele overname niet bedoeld om UBF te vergroten maar meer gericht op lijfsbehoud. De bezuinigingen in de omroepwereld treffen ook de facilitaire bedrijven en Bout verwacht voor beide firma's minder inkomsten.

"Er ontstaat overcapaciteit die moet worden afgebouwd," zegt Bout. "Het is geen overname gericht op expansie maar op het gezond maken van de facilitaire branche."

Volgens de directeur zal het nieuwe bedrijf dat door de overname ontstaat, op kleinere voet verder gaan. Hij wil dat zonder gedwongen ontslagen laten gebeuren.