AMSTERDAM - De 'gewone' schuldeisers van Fokker, zoals de leveranciers van moertjes, boutjes, schroefjes en diensten, krijgen acht jaar na het faillissement van de vliegtuigbouwer al hun geld terug. Obligatiehouders moeten genoegen nemen met 37 procent van wat zij ooit in Fokker hadden geïnvesteerd.

Dat blijkt uit het laatste openbaar verslag van de curatoren van Fokker, dat wordt gedeponeerd bij de rechtbank in Amsterdam. Het gaat om het 29e verslag van de curatoren, waarin de gewone schuldeisers een laatste uitkering van 7 procent van hun geld terugkrijgen. Obligatiehouders krijgen een uitkering van circa 5 procent.

Vanaf 13 april hebben schuldeisers tien dagen de tijd om bezwaar aan te tekenen tegen dit besluit van de curatoren. Na deze laatste betaling zal aan alle schuldeisers (inclusief Belastingdienst, uitkeringsinstantie UWV en pensioenfondsen) een bedrag van in totaal ruim 1 miljard euro zijn uitgekeerd, aldus een toelichting vrijdag.

Fokker had ten tijde van de surseance in januari 1996 een schuld uitstaan van 3 miljard gulden (1,4 miljard euro). Dat bedrag is daarna nog flink opgelopen, doordat zich steeds weer nieuwe schuldeisers bleven melden.