VOORBURG - In februari zijn aanzienlijk minder meubels, computerspullen, kleren en doe-het-zelfartikelen verkocht. Ook liepen de zaken voor de meeste slagers en groentewinkels iets minder.

Winkels draaiden in die maand gemiddeld 4,9 procent minder omzet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat kwam voor een deel omdat de prijzen 1,1 procent lager waren. Maar ook in volume daalden de verkopen, met 3,8 procent, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag gemeld. Het is al de twaalfde maand op rij dat de omzetten in de detailhandel daalden.

Het grootste verlies in omzet, 14 procent, boekten zaken in woninginrichting. Textielsupermarkten verkochten voor 8 procent minder, doe-het-zelfwinkels 7 procent en de verkoop van consumentenelektronica ging 4 procent achteruit.

Supermarkten verkochten meer tegen een lagere prijs. De artikelen werden 1,4 procent goedkoper terwijl de verkochte hoeveelheid steeg met 2,4 procent. De prijsdaling heeft te maken met de prijzenslag tussen supermarkten die al sinds eind oktober duurt.

Speciaalzaken in voeding moesten een stap terug doen. Groentewinkels en slagerijen incasseerden 8,5 procent minder inkomsten.

De detailhandel als geheel zag in februari vorig jaar voor de laatste keer een stijging in de omzetten. Sindsdien is het elke maand minder, met een dieptepunt in november vorig jaar met een teruggang van ruim 8 procent.