DEN HAAG - Koninklijke/Shell Groep heeft financieel directeur Frank Coopman van de divisie exploratie en productie uit zijn functie ontheven. De divisie speelt een centrale rol in de kwestie rond de reserves.

Een woordvoerder van Shell zei donderdag dat Coopman een andere baan is aangeboden bij het olieconcern. Deze niet nader omschreven baan heeft hij echter geweigerd. "Er wordt nu gekeken naar een oplossing die voor beide partijen aanvaardbaar is", aldus de woordvoerder.

De woordvoerder wilde geen details geven over het vertrek van Coopman als financiële topman bij de gewraakte divisie, behalve dat het te maken heeft met de al eerder naar buiten gebrachte keuze van Shell voor een nieuwe financiële organisatie.

Coopman is meteen opgevolgd door Simon Henry, die leiding gaf aan de afdeling die contact onderhoudt met investeerders, beleggers en analisten. Voor Henry is nog geen opvolger benoemd.

De Nederlander Coopman is sinds 1970 werkzaam bij Shell. In juli trad hij aan als financieel directeur bij de divisie exploratie en productie. Daar viel hij direct onder topman Walter van de Vijver. Die stapte begin vorige maand op, tegelijk met bestuursvoorzitter Philip Watts van Koninklijke/Shell Groep. De raad van commissarissen had het vertrouwen in hen verloren, toen Shell in januari de financiële wereld schokte met een forse afwaardering van de bewezen olie- en gasreserves. Reserves vormen een belangrijke indicatie voor de prestaties en winstgevendheid van olieconcerns in de toekomst.

Shell doet een intern onderzoek naar de kwestie, waarvan de resultaten naar verwachting eind april naar buiten komen. In de Verenigde Staten doen de Amerikaanse beurswaakhond SEC en justitie onderzoek. Verder houden ook de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) en zijn Britse collega FSA zich er mee bezig.