AMSTERDAM - Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland gaan samen met Bouwend Nederland proberen verschillende bouwprojecten toch van de grond te krijgen. 

“Het gaat om bouwprojecten die de normale procedures doorlopen hebben, maar die om de één of andere reden toch niet van de grond zijn gekomen”, zo licht Mathieu van Rooij, beleidsmedewerker woningmarkt van Bouwend Nederland toe aan NU.nl

Het betreft tien verschillende projecten in Nederland, waarbij door gesprekken met ondernemers, gemeenten en provincies meer duidelijk moet worden over de haalbaarheid van projecten.

Malaise

Ondanks de malaise in de bouw kunnen bijvoorbeeld bepaalde nieuwbouwprojecten wel doorgaan door ze kleiner op te zetten of door hulp van gemeenten.

Uit een pilot van het project in Noord-Brabant en Limburg blijkt dat als gemeenten in een vroeg stadium beter worden betrokken bij een bouwproject, de kans van slagen groter wordt, aldus Bouwend Nederland.

Zwarte Piet

"We willen niemand de zwarte piet toespelen, maar het is in ieders belang is om projecten vlot te trekken. Zodat er meer gebouwd kan worden”, zegt Van Rooij.

Maandag maakte het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dramatische cijfers bekend over de sector. In vergelijking met 2008 is er in 2014 voor 40 procent minder mensen werk in de bouw, zo voorspelt het EIB.

Massale Werkloosheid

"De massale werkloosheid in de bouw is werkelijkheid geworden." Sinds het uitbreken van de crisis zijn er in de bouw 50.000 arbeidsplaatsen verloren gegaan. In de komende twee jaar verliezen nog eens 27.000 mensen hun baan, aldus het EIB.

Bouwend Nederland liet daarop weten al te vrezen dat het aantal werknemers in de sector zo drastisch terugloopt dat er in de toekomst te weinig bouwvakkers zijn om nieuwe woningen te bouwen. Het haalde naar aanleiding van het kritische rapport van de EIB flink uit naar het kabinet.

Het Rijk

"De reden voor de aanhoudende malaise op de woningmarkt ligt helaas voor een groot deel bij het woningmarktbeleid van het Rijk.”

“Zo zie je dat in veel andere Europese landen de huizenprijzen weer stijgen, terwijl onze woningmarkt nog in mineur zit. Ook is elders de bouwproductie nota bene alweer aangetrokken, maar de Nederlandse bouwsector is nog niet uit de crisis. Hoe lang die nog duurt, hangt af van dit kabinet.”