AMSTERDAM - Bouw- en baggerbedrijf Ballast Nedam heeft donderdag zijn bezorgde aandeelhouders willen sussen. Het bedrijf heeft via de effectenbeurs speculaties over een mogelijk faillissement officieel ontkracht. De laatste dagen stond het aandeel op de effectenbeurs van Amsterdam sterk onder druk door verhalen dat het concern uit Nieuwegein mogelijk kon omvallen.

Het aandeel was vorige week al onderuitgegaan, nadat Ballast zijn optie op het resterende belang in de gezamenlijke baggeronderneming met HBG had ingetrokken. Het aandeel bereikte in de dagen daarop een dieptepunt van 6,30 euro. In drie maanden is de koers 70 procent in waarde gekelderd.

De directie meldde donderdag via de beurs dat het bedrijf intensief bezig is orde op zaken te stellen. Voor de Britse verlieslijdende dochter hebben inmiddels een aantal grote internationale bouwers zich gemeld.

Tijdens de presentatie van de halfcijfers in juli zei bestuursvoorzitter R. Kottman dat Ballast zich helemaal gaat richten op Nederland en het baggeren. Ballast leed in het eerste halfjaar grote verliezen door problemen met zijn buitenlandse activiteiten. Het leverde het grootste nettoverlies op in de geschiedenis van het concern: 105 miljoen euro op een omzet van 975 miljoen euro.

In de tweede helft van dit jaar hoopt het bedrijf quitte te draaien, dankzij genomen voorzieningen van ruim 100 miljoen. Kottman kon niet zeggen of het concern volgend jaar weer winst maakt. Het offensief van Ballast sorteerde effect. Donderdag herstelde het aandeel in de middag licht tot 6,80 euro.