HELSINKI - De Finse mobieltjesfabrikant Nokia heeft dinsdag een zware val gemaakt op de beursvloer in Helsinki na het afgeven van een winstwaarschuwing. Het topaandeel duikelde meer dan 10 procent en nam ook andere fabrikanten van telecomapparatuur in zijn val mee, zoals het Zweedse Ericsson.

Nokia, met een marktaandeel van tegen de 40 procent toonaangevend met de verkoop van mobiele telefoons, verwacht in het eerste kwartaal een winst van 17 eurocent per aandeel te hebben geboekt. Bij eerdere prognoses was nog uitgegaan van 17 tot 19 cent. Het winstalarm is veroorzaakt door een tegenvallende omzetontwikkeling in Europa en Azië. Nokia verkoopt nog altijd te veel goedkope mobieltjes, terwijl het naar eigen zeggen een te klein aanbod had in de middenklasse. Ook de meeste geavanceerde multimediatelefoons, zoals de N-Gage, slaan nog niet echt aan.

De omzet zal in vergelijking met de eerste drie maanden van vorig jaar 2 procent lager uitkomen op 6,6 miljard euro, terwijl was gerekend op een toename van 3 tot 7 procent.

“Het is duidelijk dat wij niet tevreden zijn met onze omzetontwikkeling, maar ik ben blij dat we wederom een goede en solide winstgevendheid hebben laten zien”, zei topman Jorma Ollila.

Nokia gaat ervan uit dat de wereldwijde verkoop van mobiele telefoons in het eerste kwartaal met meer dan 25 procent is gegroeid. De afzet van het aantal Nokia-mobieltjes bleef daarbij achter met een groei van 19 procent. Het Finse concern hoopt dat er in de loop van dit jaar verbetering optreedt door de introductie van nieuwe telefoons.