DEN HAAG - Enkele honderden werknemers in de scheepsbouw zijn dinsdag bij elkaar gekomen om overheidssteun te eisen van het kabinet. De stakers op het Malieveld in Den Haag willen dat het kabinet gebruik maakt van een Europese maatregel om de bouw van bepaalde typen schepen te steunen met subsidies tot 6 procent van het orderbedrag.

De actievoerders zullen later op dinsdag naar het Binnenhof marcheren. Zij willen daar een petitie aan leden van de Tweede Kamer aanbieden waarin ze hun eisen toelichten. Naast de subsidieregeling willen de werknemers ook dat het kabinet ervoor zorgt dat werven goedkoper geld kunnen lenen bij de bank. Bovendien eisen zij maatregelen om innovatie in de sector te stimuleren.

Volgens H. ter Halle, bestuurder bij vakbond De Unie, dreigt met de scheepsbouw ook kenniseconomie uit Nederland te verdwijnen. “Deze sector is volop in ontwikkeling met moderne technologie, innovatie, kennis en vakbekwaamheid. Brinkhorst: Hou dat intact.” In de sector werken inclusief de toeleveranciers ongeveer 25.000 mensen.

Minister Brinkhorst van Economische Zaken beloofde maandag zijn uiterste best te doen om binnen het kabinet geld los te peuteren voor de sector. Hij stelde echter geen concrete maatregelen in het vooruitzicht.