LONDEN - De omzet van Philips kan dit jaar met meer dan 10 procent groeien. Dat is dan meer dan de groei die in het vierde kwartaal van 2003 optrad. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de halfgeleiderdivisie en de medische systemen. Dat heeft topman G. Kleisterlee van het elektronicaconcern gezegd in een vraaggesprek met de Britse zakenkrant Financial Times.

Bij de presentatie van goede jaarcijfers eerder dit jaar was Kleisterlee erg voorzichtig met uitspraken over 2004. Hoewel een fors verlies in 2002 kon worden omgebogen naar een nettowinst van miljoen euro, daalde de omzet. Deze ging van 31,8 miljard naar miljard euro. Vooral de zwakke dollar speelt het concern parten.

Meer dan de helft van de omzet is gerelateerd aan de dollar. Als valuta-invloeden worden geëlimineerd, dan trad er over heel 2003 een omzetstijging op van 4 procent.

Kleisterlee zei dat er voor medische systemen geen reden is aan te nemen dat de omzetgroei dit jaar niet hoog enkelcijferig zal blijven. Problemen bij concurrenten als General Electric en Siemens noemde hij pure bedrijfsproblemen. Philips heeft er geen last van.

Philips wil uiterlijk binnen twee jaar de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling terugbrengen van 9 procent tot 8 procent van de omzet. In absolute bedragen zullen ze echter gelijk blijven.