SYDNEY - De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas begint voor het eind van dit jaar met goedkope vluchten vanuit Singapore naar steden elders in Azië. Dat gebeurt in samenwerking met de regering van Singapore en twee zakenlieden in dat land.

Qantas maakte dinsdag bekend dat er een gezamenlijke onderneming komt waarin het Australische bedrijf een belang neemt van 49,9 procent. Temasek Holdings, de investeringsmaatschappij van de regering van Singapore, krijgt 19 procent. De rest komt in handen van de ondernemers Tony Chew (21,1 procent) en F.F. Wong (10 procent).

De nieuwe maatschappij heeft nog geen naam, maar vermoedelijk wordt het Jetstar Asia. Qantas begint op 25 mei in eigen land met goedkope vluchten onder de naam Jetstar. In Azië wordt in eerste instantie gevlogen met vier toestellen. De keus gaat tussen de Boeing 737-800 en de Airbus A320. De vloot moet in drie jaar tijd zijn gegroeid tot meer dan twintig vliegtuigen.

Qantas denkt met de nieuwe onderneming te kunnen profiteren van de snelle economische ontwikkeling in Azië. De bestemmingen zijn nog niet bepaald, maar ze zullen hooguit vijf uur vliegen van Singapore liggen en zijn nu nog niet opgenomen in de dienstregeling van de Australische maatschappij.