UTRECHT - NedTrain, de NS-dochter die de treinen onderhoudt, bereidt zich voor op zwaar weer. De directie verwacht de komende tijd minder werk. Daarom wordt het aantal banen door natuurlijk verloop ingekrompen en komt er een vacaturestop. Ook moet het personeel zich flexibeler inzetten. Het is nog onduidelijk hoeveel banen er verdwijnen.

Dat heeft een woordvoerder van de NS maandag gezegd. Een van de problemen voor NedTrain ligt bij de financiële problemen van de NS. Ook zijn er minder defecten aan de treinen doordat het aantal reizigers afneemt. Daar komt bij dat de NS veel van het oude materiaal de deur uitdoet en vervangt door nieuwe treinen. Die vergen veel minder onderhoud.

De aanbesteding van een aantal regionale spoorlijnen zorgt voor onzekerheid. Het is volgens NedTrain onduidelijk wie het onderhoud van het materieel op deze lijnen gaat doen. De opkomst van andere onderhoudsbedrijven zorgt verder voor veel concurrentie.

Om de positie van NedTrain veilig te stellen, vraagt de onderneming een flexibelere inzet van het personeel. Zo kan het zijn dat werknemers tijdelijk op een andere standplaats worden ingezet of ander werk moeten doen. Ook verlengt het onderhoudsbedrijf tijdelijke contracten niet langer. Bij NedTrain werken ongeveer 3000 mensen.