ROTTERDAM - Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft fel uitgehaald naar het energiebedrijf Nuon, dat vorige week in paginagrote krantenadvertenties stelling nam tegen het kabinetsplan om de energiebedrijven te splitsen.

Brinkhorst rekende voor dat deze advertenties circa een half miljoen euro kostten en sprak van "verkwisting van publieke gelden", waar de consumenten niet beter van worden.

Hij wees er ook in dat verband op dat Nuon net als energiebedrijven als Essent en Eneco nog steeds eigendom zijn van lagere overheden, gemeenten en provincies. De D66-bewindsman maakte zijn opmerkingen maandag na afloop van een werkbezoek aan Eneco in Rotterdam.

Concurrentie

Brinkhorst wil de energiebedrijven voor 2007 splitsen in enerzijds een netwerkbedrijf en anderzijds een productie- en leveringsbedrijf. Hij denkt dat een onafhankelijke positie van de stroom- en gasnetten beter is voor de concurrentie. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt het plan.

Nuon, Essent en Eneco zijn mordicus tegen. Zij verliezen met de netten een stabiele bron van inkomsten. Eneco-bestuursvoorzitter R. Blom zei na afloop van het werkbezoek van Brinkhorst juridische stappen tegen splitsing niet uit te sluiten. Eerder had Essent-topman M. Boersma hier al mee geschermd.

Brinkhorst toonde zich niet onder de indruk. Hij zei wel te hopen dat het niet zover komt. "Ik denk niet dat het belang van de consumenten er mee is gediend als twee batterijen juristen tegenover elkaar komen te zitten", merkte hij op.