AMSTERDAM - Het Damrak beleefde een voorspoedige week. Ook vrijdag steeg de toonaangevende AEX-index, zij het bescheiden met ,07 punt (0,21 procent) tot 519,07 punten. Koploper was Getronics. Het aandeel van de automatiseerder dikte andermaal aan, nu met bijna 6 procent tot 3,94 euro.

Bekijk video

De Amsterdamse beurs profiteerde opnieuw van signalen uit de Verenigde Staten, waar beleggers enthousiast reageerden op de jongste werkloosheidscijfers die alleszins meevielen. Het aandeel van het handelshuis Buhrmann, dat belangrijke Amerikaanse belangen heeft, steeg dan ook ruim 3 procent tot 15,56 euro.

Opvallend was de koersdaling van het telecombedrijf KPN. Het fonds opende ruim 3,5 procent lager en kelderde naar een verlies van bijna 5 procent op 5,46 euro.

Volgens een analist had dat te maken met de cijfers van de Italiaanse aanbieder van mobiele telefonie TIM die de winst met 31 procent zag dalen. "Ook KPN krijgt daar een tik van mee."

Tevreden

Een analist was tevreden over het beursklimaat deze week. "De weerstand van 512 punten is overtuigend geslecht. Het lijkt erop dat de markt zich opmaakt voor een rally."

Ook de MidKap-index eindigde in de plus. De graadmeter van de middelgrote fondsen pakte vrijdag 7,18 punten (1,4 procent) op ,73 euro. Uitzendconcern Randstad won bijna 9 procent tot 17,95 euro.

In de plus

De handel op de effectenbeurzen van Londen en Parijs was niet bepaald spectaculair, maar de belangrijkste graadmeters sloten wel in de plus. Volgens analisten waren ook daar de dalende werkloosheidscijfers in de VS debet aan.

In Londen steeg de FTSE-index heel licht, 0,07 procent, en eindigde 3,6 punten hoger op, afgerond, 5286 punten. De Franse CAC-index klom een kleine 0,27 procent tot 4629 punten.

Stabiel

De aandelenkoers van LVHM bleef stabiel ondanks dat het luxeconcern over het afgelopen jaar een forse winstdaling noteerde en aankondigde dat een spoedige verkoop van verliesleidende winkels er voorlopig niet in zit. De DAX-index van de beurs in Frankfurt stond, een kleine twee uur voor sluiting van de handel, 1 procent in de plus.

De euro kon zijn voorzichtige opmars niet voortzetten. Vrijdag daalde de koers van de Europese munt weer onder de 0,88 dollarcent en kwam in de namiddag uit op 0,8750 dollar. Ook tegenover het pond sterling gaf de euro licht terrein prijs en noteerde 0,6157 pond tegen 0,6175 pond donderdag.