APELDOORN - De rechtbank in Zutphen heeft de noodlijdende elektronicawinkelketen Megapool maandagmiddag uitstel van betaling verleend. Afgelopen weekeinde kreeg het personeel in een brief al te horen dat het maandag niet hoefde te komen werken.

Bewindvoerder A. de Bruyn kon maandagmiddag nog niet veel zeggen over hoe het nu verder moet. "We hebben in de loop van de dag een overleg met de advocaten van Megapool en de directeur Turksma. Dan horen we ook met wie het bedrijf praat."

Eerder op de dag liet Megapool weten met verscheidene partijen uit de detailhandel te onderhandelen over een mogelijke doorstart. Het doel is om het aantal arbeidsplaatsen zoveel mogelijk te behouden.

De keten van 126 elektronicawinkels kan geen rekeningen meer betalen. Het bedrijf kan nu in betrekkelijke rust kijken naar mogelijke oplossingen omdat de rechtbank het uitstel van betaling verleende. In Nederland zijn 79 winkels per direct gesloten. In België gaat het om zestien zaken. Ook de distributiecentra in Tiel en Ede zijn voorlopig gesloten. De 47 franchisezaken blijven voorlopig open. In totaal werken er ongeveer 1100 personen bij de elektronicaketen.

Megapool had last van de felle concurrentie in de branche. Bovendien zijn de winstmarges in de sector niet hoog. Daardoor staan de resultaten onder druk. Megapool wilde op korte termijn de kosten drukken en voor de langere termijn met een aangepaste formule komen.

R. Philippo van FNV Bondgenoten zei dat het bedrijf de afgelopen jaren niet heeft geïnvesteerd in winkels. "Het afgelopen jaar zijn er drie directiewisselingen geweest. De huidige directeur Turksma is niet in staat gebleken om zijn eigen reorganisatie te financieren." Volgens de vakbondsbestuurder wijst de directie van Megapool naar de branchevervaging in de markt. Philippo zelf spreekt over mismanagement. "De directie was niet staat om het tij te keren."

Bij Megapool was maandagochtend niemand bereikbaar voor commentaar. Op het hoofdkantoor in Apeldoorn werd de telefoon niet opgenomen. Ook de internetsite is uit de lucht gehaald. Het bedrijf heeft drie grootaandeelhouders: ABN Amro Participaties, MW Investment en Breed Invest.