AMSTERDAM - De 77-jarige Ikea-oprichter, Ingvar Kamprad, is volgens het Zweedse tijdschrift Veckans Affarer de rijkste man van de wereld. Kamprad zou inmiddels een vermogen hebben van 400 miljard Zweedse kronen (46 miljard euro). Bill Gates heeft 'slechts' een vermogen van 47 miljard dollar (39 miljard euro).

De dollar is het afgelopen jaar tegenover andere valuta in waarde gedaald, daardoor passeerde de Zweed Microsoft-oprichter Gates.

Alhoewel Kamprad nu de rijkste man van de wereld is, blijft hij zuinig. Hij woont wel in Zwitserland om fiscale redenen, maar hij reist altijd economy class. Luxe betekent voor hem een fietsvakantie in Zweden samen met zijn vriend, Erling Persson, de oprichter van de kledingketen H&M.

Ikea ontkent echter dat Kamprad de rijkste man op aarde is. Volgens Ikea-woordvoerster Marianne Barner wordt de vergissing vaker gemaakt. Het is volgens haar volkomen onjuist alle bezittingen van de onderneming aan Kamprad toe te rekenen. Ingvar Kamprad is niet de eigenaar van Ikea. Ingvar heeft het concern in 1982 geschonken aan de Nederlandse Stichting INGKA Foundation, zei zij.