WOERDEN - De bondsraad van FNV Bondgenoten, het 'parlement' van de vakbond, heeft het SER-akkoord over de herziening van het WAO-stelsel vrijwel unaniem afgewezen. Dat heeft een woordvoerster van de grootste vakbond van Nederland vrijdag gezegd na afloop van de stemming van de raad.

Slechts één lid stemde in met de voorstellen van de SER. De federatieraad van de vakcentrale FNV bepaalt maandag zijn standpunt. Daarin zitten alle bij de centrale aangesloten bonden. FNV Bondgenoten is in zijn eentje goed voor 45 procent in het eindoordeel.

De bijeenkomst van de federatieraad maandag belooft spannend te worden. De vakcentrale blijft van mening dat het onderhandelaarsakkoord goed verdedigbaar is. "Het zal een stevig inhoudelijk debat worden", verwacht een woordvoerder van de FNV.

De uitslag was overigens voorspelbaar. Tijdens ledenraadplegingen bleek al dat veel leden zich vooral niet konden vinden in de bepaling dat zieke werknemers in hun tweede ziektejaar niet meer dan 70 procent van hun laatstverdiende loon krijgen en dat dit bedrag niet mag worden aangevuld via CAO's. Nu is dat in 90 procent van de CAO's wel geregeld, aldus FNV Bondgenoten.

De bond valt er ook over dat werknemers die tot 35 procent arbeidsongeschikt zijn, in de nieuwe plannen evenmin een zeker salaris hebben. Voor hen dreigt volgens FNV Bondgenoten onredelijk inkomensverlies als zij minder gaan werken of ergens anders aan de slag gaan.