DUBLIN/PUNCHESTOWN - Europa is het nog altijd niet eens over de kandidaat voor de top van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Tijdens een lunchvergadering in Ierland zaterdag wilden de ministers van Financiën van de Europese Unie nog niet kiezen tussen de Spaanse kandidaat Rato en de Franse kandidaat Lemierre.

De ministers hebben hun Britse collega Brown gevraagd om elders in de wereld te polsen hoe elk van deze kandidaten valt. Vervolgens besluiten ze bij een vergadering van de Oost-Europabank half april wie ze gaan voordragen. Het is lang niet zeker dat ze erin slagen om een unanieme keuze te maken.

Wereldbank

Hoewel Europa officieel geen recht heeft op de hoogste functie bij het IMF, is het wel gebruikelijk dat de topman een Europeaan is. In ruil krijgt Amerika de topman van de Wereldbank. In andere werelddelen klinkt al langer protest tegen deze gang van zaken.

Door de consultatie van de andere landen die lid zijn van het IMF, hoopt de EU een deel van de kritiek te pareren. "De andere regio's in de wereld kunnen nu meepraten over onze kandidaten", legde Zalm uit.

Onderlinge deal

De EU-landen zijn zelf hevig verdeeld over de kanshebbers. De twee grote landen Frankrijk en Duitsland steunen de Franse kandidaat, die momenteel voorzitter van de Oost-Europabank is. Volgens geruchten zouden die landen een onderlinge deal hebben waarbij een Duitser de nieuwe voorman bij de bank wordt.

Kleinere landen lieten doorschemeren liever Rato te hebben, omdat die meer politieke ervaring heeft. Hij is acht jaar lang minister van Financiëm van Spanje geweest. "We hadden een excellente kandidaat, Rato, en toen is er nog een ander gekomen", formuleert de Belgische minister Reynders het, daarbij nauwelijks zijn voorkeur verhullend.

Ongenoegen

Op de achtergrond speelt ongenoegen, vooral bij België, over de recente gang van zaken bij de benoeming van een directeur bij de Europese Centrale Bank. Toen werd een Spanjaard gekozen in plaats van een Belgische kandidaat, hoewel België zich vooraf van de steun van Parijs had verzekerd.

Ook de president van De Nederlandsche Bank bekritiseerde de gang van zaken bij de ECB-benoeming, zij het indirect. "Er zijn dingen waar ik op zichzelf niet vrolijker van word", zei hij diplomatiek.