DUBLIN/PUNCHESTOWN - Nederland krijgt woensdag vrijwel zeker een Europese procedure aan zijn broek, omdat het begrotingstekort vorig jaar hoger was dan de EU-normen. "Wij houden daar serieus rekening mee", aldus een woordvoerder van het ministerie van Financiën zaterdag.

Concreet gevolg van een Brusselse procedure is dat het kabinet niet meer ontkomt aan extra bezuinigingen, anders dreigen miljardenboetes. Vorig jaar was het tekort 3,2 procent van het nationaal inkomen, terwijl 3 de grens is. Overigens was het kabinet de extra maatregelen al van plan. Maar zolang ze niet door de Tweede Kamer zijn, tellen ze niet mee.

De procedure waarvoor de Europese Commissie als dagelijks EU-bestuur het startschot moet geven, is bijna een automatisme. Alleen als dit jaar geen nieuwe overschrijding van de normen zou dreigen, zou 'Brussel' kunnen besluiten de procedure achterwege te laten. De procedure stopt zodra de ministers van Financiën van de EU ervan overtuigd zijn dat de Nederlandse maatregelen afdoende zijn.

Vrijdag maakten ze tijdens een vergadering in Ierland geen kritische opmerkingen over de bezuinigingsplannen van minister Zalm.