DUBLIN/PUNCHESTOWN - De ministers van Financiën van de eurolanden hebben geen problemen met het te hoge Nederlandse begrotingstekort. De Nederlandse minister Zalm kreeg vrijdag bij een vergadering in Ierland geen opmerkingen over het feit dat het gat in de begroting van 2003 groter is dan verwacht.

"Er zijn geen opmerkingen gemaakt over individuele landen", aldus minister McGreevy van huidig EU-voorzitter Ierland na afloop van de vergadering. Onlangs bleek dat Nederland in 2003 een tekort van meer dan 3 procent van het nationaal inkomen had. Vrijdag was de eerste keer sinds het bekend worden van dat nieuws dat Zalm zijn Europese collega's onder ogen kwam.

"Het is geen probleem om een keer over de grens te gaan. Dat is het wel als je weigert je best te doen om er weer onder te komen. Wij gaan ons best doen", zei Zalm vlak voor aanvang van de vergadering. Zijn Luxemburgse collega Juncker bevestigde dat de Nederlandse overschrijding van de Europese normen geen probleem is. "Zalm heeft maatregelen aangekondigd en ik ben ervan overtuigd dat hij die uitvoert."

Aanvaring

Het te hoge tekort van Nederland is voor Zalm extra pijnlijk, omdat uitgerekend hij de afgelopen jaren er bij zijn collega's op heeft gehamerd dat ze zich aan de regels moeten houden. Dat leidde onder meer, eind vorig jaar, tot een aanvaring met de Duitse minister Eichel.

Deze Duitse bewindsman reageerde vrijdag niet rechtstreeks op de situatie in Nederland. Wel wees hij erop dat momenteel al de helft van de eurolanden in de problemen zit met het zogeheten stabiliteitspact voor de euro. Dat schrijft voor dat het begrotingstekort niet groter mag zijn dan 3 procent van het nationaal inkomen. Voor Eichel is dat geen reden om het pact te wijzigen, maar wel om de handhaving ervan aan te passen.