AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam heeft vrijdag de winst van de afgelopen dagen weten vast te houden. De toonaangevende AEX-index van 25 belangrijkste fondsen schommelde de hele ochtend rond het nulpunt. Tegen het middaguur noteerde de graadmeter een verliesje van 0,34 procent op 516,25 punten.

Opvallend was de koersdaling van telecombedrijf KPN. Het fonds opende ruim 3,5 procent lager en kelderde verder naar een verlies van 6,3 procent op 5,38 euro. Volgens een analist had dat te maken met de cijfers van de Italiaanse aanbieder van mobiele telefonie TIM. "Het bedrijf heeft de winst 31 procent zien dalen. KPN krijgt daar ook een tik van mee."

De analist was tevreden over het koersverloop van de beurs. "De afgelopen dagen is de beurs overtuigend door de grens van 512 punten gegaan. Ik had verwacht dat we vandaag een flinke veer zouden laten, maar het lijkt mee te vakken. De winstnemingen zijn beperkt. Het lijkt erop dat de markt zich opmaakt voor een rally."

Midkap

Onder de middelgrote fondsen was de sfeer iets minder. De MidKap-index noteerde een stand van 512,96 ofwel een verlies van ,1 procent. Koploper was supermarktconcern Laurus met een plus van bijna 4,5 procent op 2,11 euro. Het bedrijf zit in financiële problemen na een mislukte ombouw en verlieslatende activiteiten in Spanje. Maar er is een reddingsplan, waarbij het Franse Casino uiteindelijk een meerderheid van de aandelen kan krijgen.

Op de lokale markt was een prominente rol weggelegd voor de maker van melkrobots Prolion. Het aandeel steeg ruim 18 procent naar 0,98 euro. Het bedrijf verkeert in financiële problemen en de top heeft inmiddels een reddingsplan opgesteld.

Van de ander Europese beurzen stond die van Parijs in de plus met een winst van 0,1 procent. Londen stond nog net overeind met een winst van nog geen 0,1 procent. In Frankfurt deden de koersen het beter met een gemiddelde stijging van 0,6 procent.

Euro

De euro liet tegen het middaguur 0,8790 dollar aantekenen, nauwelijks meer dan eerder op de ochtend. Tegenover het pond sterling liep de koers in de loop van de ochtend op van 0,6115 naar ,6170.