IJMUIDEN - Het Brits/Nederlandse staalconcern Corus krijgt weer een Nederlander in de top. Rauke Henstra, in IJmuiden verantwoordelijk voor de "platte producten", is benoemd tot lid van de raad van bestuur.

Dat heeft Corus vrijdag bekendgemaakt. De Franse topman Philippe Varin roemt de dertigjarige ervaring van Henstra en noemt die van "onschatbare waarde".

De roep om een Nederlander in de top nam de afgelopen periode toe. IJmuiden presteert in het slecht draaiende concern winstgevend. "IJmuiden is succesvol. Daar kunnen ze van leren in Londen", reageerde bestuurder A. van der Molen van vakbond De Unie. FNV Bondgenoten spreekt van een stap in de goede richting.

Fusie

Ook de Centrale Ondernemingsraad COR vindt dat. "Op die manier kunnen de verhoudingen binnen de dagelijkse leiding van de Corus Groep weer normaliseren". De fusie van British Steel en Hoogovens bracht in 1999 vier Nederlanders tegen zes Britten in de top van het nieuwe concern. Van die vier Nederlanders is de laatste, H. Vrins, afgelopen maand opgestapt. Maar Vrins had een beperkte portefeuille. Henstra daarentegen wordt voor de hele groep verantwoordelijk voor de platte producten, zoals verpakkingsstaal en buizen. Dat behelst ongeveer eenderde van de totale omzet.

Russische investeerder

Niet alleen van Nederlandse zijde is geroepen om meer "Hoogovens"-invloed bij het verlieslijdende staalbedrijf. Ook de Russische investeerder Alisher Oesmanov, probeert met die boodschap de Nederlandse aandeelhouders te paaien. Oesmanov heeft 12 procent van het aandelenpakket in handen.

Bestuurder Jos Duijnhoven van FNV Bondgenoten noemt de "timing" van Corus om Henstra juist nu te benoemen daarom "opvallend". "Ze zijn een beetje bang voor die Rus, lijkt het."

Hij en zijn CNV-collega spreken Oesmanov vrijdagmiddag. De COR wil geen contact met hem. "Laat hem eerst in Londen langs gaan", aldus voorzitter Frits van Wieringen.