LONDEN - De bestuursvoorzitter van het regionale Britse waterleidingbedrijf Wessex is donderdag gearresteerd. Colin Skellett wordt ervan verdacht voor bijna 1 miljoen pond (1,6 miljoen euro) gefraudeerd te hebben.

Met de arrestatie breidt het Enronschandaal zich uit naar het Verenigd Koninkrijk. Want Wessex Water was onderdeel van de failliete Amerikaanse energiereus.

Steekpenningen

De autoriteiten onderzoeken of Skellett steekpenningen heeft gekregen bij de verkoop van het bedrijf aan het Maleisische YTL. Wessex Water kwam nogal verrassend in handen van de Aziatische bouwonderneming. Die legde daarvoor 1,24 miljard pond (1,93 miljard euro) op tafel. Met de overname werd volgens de Financial Times op het laatste moment het meer voor de hand liggende bod van een consortium onder leiding van de Royal Bank of Scotland terzijde geschoven.

Wessex Water was in 1998 gekocht door Enron voor 1,36 miljard pond. De energiehandelaar probeerde met de verkoop in mei geld binnen te halen om schuldeisers tegemoet te komen. Het Amerikaanse concern stortte vorig jaar in, toen aan het licht kwam dat het bedrijf door malversaties met de boekhouding een enorme schuldenlast verborgen had gehouden.