AMSTERDAM - Uitgever PCM gaat exclusief onderhandelen met de Britse investeringsmaatschappij Apax Partners. De investeerder wil een meerderheidsbelang kopen in PCM. De uitgever hoopt de verkoop binnen enkele weken af te ronden. Een overnamebedrag wordt niet genoemd, zo liet PCM donderdag weten.

PCM geeft de landelijke dagbladen NRC Handelsblad, de Volkskrant, Algemeen Dagblad en Trouw uit. Ook Meulenhoff, de uitgever van boeken, behoort tot het concern. Een woordvoerder van PCM zei dat de verschillende krantentitels de komende drie tot vier jaar overeind blijven.

Besparen

De nieuwe aandeelhouder gaat samen met PCM kijken naar mogelijkheden om verder op kosten te besparen. "Apax bemoeit zich niet met de dagelijkse gang van zaken. Het investeringsbedrijf blijft op afstand." Een eventuele beursgang sluit PCM op termijn niet uit.

De centrale ondernemingsraad moet zich nog uitspreken over de transactie. Voorzitter Klaas de Jong liet echter al weten Apax "wel te zien zitten". Ook de vakbonden zijn niet bij voorbaat negatief. Algemeen secretaris Hans Verploeg van de journalistenvakbond NVJ noemt de keuze voor Apax het beste, vergeleken met andere gegadigden, zoals de Belgische uitgever De Persgroep. Deze nam eerder al de Amsterdamse krant Het Parool over van PCM en een te grote invloed van de Belgen op het Nederlandse krantenlandschap noemt Verploeg "ongewenst".

Lezer

Volgens de woordvoerder van PCM merkt de consument vooralsnog weinig van een eventuele transactie. Dat verwacht ook P. Bakker, universitair hoofddocent communicatie-wetenschap van de Universiteit van Amsterdam. "Het zal de lezer van de PCM-kranten niet uitmaken wie de uitgever is."

Bakker verwacht dat de Britten de komende tijd niet zullen ingrijpen bij rendabele kranten zoals de Volkskrant en NRC Handelsblad. "Het Algemeen Dagblad moet wel oppassen. Die krant behoort tot de zogenoemde Rotterdamse tak van PCM, waar verder ook het Rotterdams Dagblad, Rijn en Gouwe en de Dordtenaar in zitten. Die tak zou wel eens doorverkocht kunnen worden, aan bijvoorbeeld Wegener." Bakker denkt niet dat dat al binnenkort gebeurt.

Geldschieter

Tot voor kort waren nog vijf partijen in de overnamerace. Bij de keuze van de uiteindelijke geldschieter speelde mee of de investeerder de strategie van PCM onderschrijft, hoeveel geld hij in het concern wil stoppen en wat de rechten zijn van de minderheidsaandeelhouders. Op alle punten scoorde Apax positief, aldus PCM.

PCM stond sinds november vorig jaar in de etalage omdat aandeelhouders ING, Aegon en NIB afwillen van hun gezamenlijke belang van 35 procent. Verder wil de Stichting Democratie en Media, de vroegere Stichting Het Parool, haar belang van 57,4 procent verminderen tot 35 procent. Apax krijgt ook te maken met de Stichting de Volkskrant en de achter Trouw staande Stichting ter Bevordering van de Christelijke Pers. Deze hebben ook aandelen in PCM.

Geschikt

In een verklaring betitelen de Stichting Democratie en Media en de raad van bestuur van PCM Apax als een geschikte aandeelhouder. "Apax onderschrijft de doelstellingen van PCM Uitgevers en stelt de onderneming in staat haar strategie van basisverbreding verder in te vullen."