DEN HAAG - De consumentenorganisaties zoals Rover en de Consumentenbond zijn woedend op het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Staatssecretaris Schultz van Haegen heeft in een interview de nieuwe conceptafspraken met de NS uit de doeken gedaan, terwijl de consumentenclubs daarover hun mond moeten houden. Ze weigeren daarom voorlopig om advies uit te brengen.

Dat zei een woordvoerder van Rover donderdag. Schultz zei woensdag in een interview met de Volkskrant dat de treinen de komende tien jaar beter op tijd moeten rijden. Ook de kans op een zitplaats moet groter worden en de treinen moeten schoner en veiliger.

Concepteisen

De consumentenorganisaties, verenigd in het Locov, behoren nog wel een advies uit te brengen over de voorlopige concessie. Ze hebben daar zes weken de tijd voor. In die periode mogen ze niks zeggen over de concepteisen.

Het Locov heeft woensdag echter geweigerd de adviesaanvraag in ontvangst te nemen. De zegsman van Rover noemde het interview met Schultz een "schoffering". "Onze relatie heeft een stevige deuk opgelopen." Het ministerie beraadt zich volgens hem nog op de situatie.

Het ministerie begreep volgens een woordvoerster niet dat de organisaties boos zijn, wel dat er onduidelijkheid was over het embargo op de concessie. Ze benadrukte dat Schultz alleen in hoofdlijnen de eisen had omschreven en dat de tekst van de concessie geheim blijft. Het ministerie probeert er met het Locov uit te komen.