Meer publieke topinkomens dan gedacht

AMSTERDAM - In de (semi-)publieke sector zijn meer topverdieners dan gedacht. Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) stuurde onlangs een lijst aan de Tweede Kamer, maar die is onjuist en onvolledig.

Twee grootverdieners ontbreken, bij elf anderen worden hoge ontslagvergoedingen niet meegerekend. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van eigen onderzoek.

Op de lijst ontbreekt onder meer de ontslagpremie van 450.000 euro voor een directeur van de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) van de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Met de vergoeding erbij zou de ex-directeur op de tweede plaats van grootverdieners in Nederland staan, na Erik Staal van woningcorporatie Vestia.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken erkent fouten te hebben gemaakt bij het opstellen van de lijst. Plasterk zal deze gegevens alsnog naar de Tweede Kamer sturen. Dat liet hij zaterdagavond via zijn woordvoerder weten.

Misgegaan

De instellingen hebben de informatie wel goed aangeleverd, maar vervolgens is er op het departement iets misgegaan.

De lijst telt ruim 2650 mensen die in 2011 bij in totaal 493 (semi-)overheidsorganisaties meer verdienden dan 193.000 euro. Gemiddeld lag hun salaris op 218.783 euro. Bijna driekwart van de overschrijdingen vond plaats in de zorg.

Lees meer over:
Tip de redactie