ROTTERDAM - Er zijn de komende 20 jaar nog zeker enkele miljarden euro's nodig om Rotterdam-Zuid er weer bovenop te helpen. Dat geld moet komen van het Rijk, de gemeente en maatschappelijke partijen.

Dat zei burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zaterdag tijdens een zogeheten burgertop waar meer dan 1000 bewoners van het gebied spraken over hun toekomst op Zuid.

De onderwerpen waren scholing en werkgelegenheid. Vooral dat laatste is volgens de burgemeester een zaak waar ook ouders en de jongeren hun verantwoordelijkheid in moeten nemen.

Aboutaleb maakte duidelijk dat de toekomst van Rotterdam-Zuid niet alleen een zaak is van het Rijk, gemeenten en maatschappelijke instellingen, maar vooral ook van de mensen zelf. "Je kunt klagen over de hoeveelheid sneeuw in de straat, maar de oplossing begint bij de persoon zelf door zijn eigen stoepje schoon te vegen'', aldus de burgemeester.

Helderheid

Naast de noodzakelijke miljarden om het woongebied weer 'beter te maken' op de terreinen onderwijs, werkgelegenheid en wonen, gaat het ook om het aanpassen van wetgeving.

"En een helder optreden van instellingen. Als jongeren weigeren naar school te gaan, dan halen we ze gewoon thuis op en zetten we ze op school af. Daar hoef je geen dure organisaties voor op te tuigen die daarmee aan de gang gaan'', zei directeur Marco Pastors van het nationaal programma op Zuid.

Steun

De plannen om Rotterdam-Zuid weer beter leefbaar te maken, kunnen rekenen op de financiële steun van Amsterdam, Den Haag en Utrecht. "Er mag vanuit het Rijk best wel wat extra geld naar Rotterdam-Zuid ten koste van de drie andere grote gemeenten'', stelde de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan zaterdag tijdens de burgertop in de Rotterdamse Ahoy.

Als voorzitter van de zogeheten G4-gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) gaf Van der Laan niet direct geld, maar pleitte hij voor een andere verdeling van rijksgelden in het voordeel van Rotterdam-Zuid.

Het stadsdeel is qua inwonertal zo groot als Eindhoven. Minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst vond het een sympathiek gebaar en sprak nogmaals zijn steun uit voor het nationaal programma voor het gebied.

Burgers

De burgertop moet leiden tot nieuw beleid voor Zuid en waarin de bewoners een duidelijke stem hebben gehad. Het initiatief is ontstaan in België, als initiatief van schrijver David Van Reybrouck.

Het vertalen van 1000 meningen in enkele actiepunten is inmiddels een beproefde, wetenschappelijke methode die ook leidt tot meer begrip bij burgers voor het ingewikkelde, bestuurlijke proces. "We kregen zo'n 100 jaar geleden stemrecht, nu willen we ook spreekrecht'', aldus Van Reybrouck.