Limburgse corporatie zet directeur op straat

AMSTERDAM - De directeur van de Limburgse woningcorporatie Vitaal Wonen is vrijdag ontslagen.

Dat meldt minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) vrijdag aan de Tweede Kamer. Daarmee reageert de corporatie op de eerste uitkomsten van een forensisch onderzoek dat vorig jaar werd gestart naar misstanden bij de Limburgse organisatie.

Voormalig directeur Noël Philippen verzuimde 'tegenstrijdige belangen' aan de raad van commissarissen te melden, en sluisde daarnaast onterecht geld van de corporatie (304 woningen) naar zichzelf.

Philippen zou, zo meldde NRC eerder, 184.000 euro hebben verdiend aan een vastgoedtransactie van Vitaal Wonen met aannemers. De kleine corporatie zou ook een villa hebben gekocht die werd verhuurd aan de voorzitter van de raad van toezicht.

Vader en zoon

De misstanden bij de Limburgse corporatie ontstonden volgens het onderzoek doordat de vorige bestuurder in 2007 werd opgevolgd door zijn zoon, waarbij de vader aanbleef als adviseur van Vitaal Wonen bij vastgoedprojecten.

De raad van commissarissen heeft volgens Blok erkend dat zij onvoldoende toezicht heeft gehouden op mogelijke belangenverstrengeling. "Op mijn aandringen wordt een rooster van aftreden opgesteld dat direct na de duur van de detailonderzoeken start", aldus de minister.

De corporatie onderzoekt nu of de schade op de ex-bestuurder kan worden verhaald en of er aangifte zal worden gedaan van strafbare feiten.

Lees meer over:
Tip de redactie