Litouwen wil euro in 2015

AMSTERDAM - De nieuwe centrumlinkse regering van Litouwen wil in 2015 de euro invoeren. Premier Algirdas Butkevicius maakte dat vrijdag bekend. 

Hij meldde dat een team wordt opgezet dat ervoor moet zorgen dat aan alle voorwaarden voor toetreding wordt voldaan.

De uitspraak van de premier komt als een verrassing, omdat hij vorig jaar tijdens de verkiezingscampagne nog sceptisch was over de overstap van de litas op de gemeenschappelijke Europese munt. Vorig jaar werd tijdens het dieptepunt van de eurocrisis druk gespeculeerd over het uiteenvallen van de muntunie.

Doelstellingen

Litouwen moet nog wel wat werk verzetten voordat het de euro kan invoeren. Volgens het Europese statistische bureau Eurostat werd de Litouwse litas in december 2,9 procent minder waard. Dat is boven de doelstelling van 2 procent of iets daaronder die de Europese Centrale Bank voor de eurozone hanteert.

Het begrotingstekort was volgens Eurostat in 2011 5,5 procent, ruim boven de Europese norm van 3 procent.

Letland

Letland, het buurland van Litouwen, wil ook de euro gaan invoeren als wettelijk betaalmiddel. Het land streeft ernaar om op 1 januari 2014 het 18e land worden dat tot de muntunie toetreedt.

Estland is de enige van de drie Baltische staten die nu al met de euro betaalt. Het land verruilde begin 2011 de Estische kroon voor de euro.

Lees meer over:
Tip de redactie