FNV dreigt met actie op spoor

AMSTERDAM - De vakbond FNV dreigt met acties op het spoor als werkgevers in de spoorwegsector niet op de eisen ingaan.

FNV Bouw en FNV Bondgenoten hebben de werkgevers een ultimatum gesteld voor 30 januari. De bond eist meer loon en garanties dat de werkgelegenheid intact blijft.

Werkgevers hebben een loonsverhoging van maximaal 1 procent geboden. De bonden eisen 2,5 procent.

De werkgelegenheid is in het geding door onredelijke aanbestedingen, zo stelt de FNV. "Er wordt continu onder een redelijk prijsniveau aanbesteed. Daarmee kun je niet op een normale manier werknemers in dienst houden. De sector zit in een neerwaartse spiraal die per direct gestopt moet worden door Prorail en de werkgevers", aldus cao-onderhandelaar voor FNV Bouw & Infra, Hans Crombeen.

Prorail

Volgens de FNV ligt de schuld grotendeels bij Prorail. Die zorgt er namelijk voor dat "werkgevers steeds verder onder een realistische prijs duiken en dat de werkzekerheid in de sector zwaar onder druk staat".

Prorail vindt echter dat het geen aandeel heeft in dit conflict.  “Dit gaat om een conflict tussen werkgevers en werknemers over loon en arbeidsvoorwaarden. Daar heeft ProRail geen rol in. Het is jammer dat de partijen elkaar niet kunnen vinden.”

Verplicht

De bonden eisen dat aannemers Strukton Rail, Bam Rail en Volker Rail bij Prorail gedaan krijgen dat de cao voor de railinfra-sector verplicht wordt opgenomen in alle aanbestedingen, zodat contracten niet meer vergeven kunnen worden aan een aannemer met slechte arbeidsvoorwaarden.

Volgens CNV-bestuurder Aart van den Brink werken de werkgevers nu nog onvoldoende samen.

Strukton Rail klaagde eind vorig jaar in een brief aan de Tweede Kamer over een aanbesteding van Prorail, maar de andere werkgevers reageerden daarop door de bezwaren van Strukton te ontkrachten. ''Ze probeerden gewoon een wit voetje te halen bij Prorail", stelt de vakbondsman.

 

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie