Groot-Brittannië op rand van nieuwe recessie

LONDEN - De economie van Groot-Brittannië is in het laatste kwartaal van vorig jaar harder gekrompen dan aanvankelijk werd gedacht.

Dat meldde het Britse nationale statistiekbureau vrijdag. Het bruto binnenlands product daalde met 0,3 procent. Het land staat daarmee op de rand van een recessie, wat de derde in 4 jaar tijd zou betekenen.

De slechte weersomstandigheden in januari van dit jaar wekken de zorg bij economen dat Groot-Brittannië in een nieuwe recessie terecht gaat komen.

De afgelopen weken werden er veel vluchten op vliegveld Heathrow geschrapt vanwege de grote hoeveelheid sneeuw die er was gevallen. Ook de bouwsector heeft onder het slechte weer te lijden, net als de mijnen.

Olympische Spelen

De grotere krimp kwam als een kleine verrassing, omdat analisten hadden verwacht dat de duw in de rug van de economie door de Olympische Spelen zich ook zou doorzetten in de laatste 3 maanden van 2012.

Weliswaar verwachtten ook de kenners een afname, maar hun voorspelling lag 0,2 procentpunt hoger dan de werkelijke daling. Ook de opbrengsten uit de mijnindustrie vielen tegen.

Dienstverlening

De dienstverlening, goed voor driekwart van de Britse economie, bleef in het laatste kwartaal van afgelopen jaar gelijk aan de 3 maanden daarvoor. Toch daalden de overheidsuitgaven aan dienstverlening met 0,7 procent. Dat was de grootste daling sinds het tweede kwartaal van 2008.

Lees meer over:
Tip de redactie