Recordaantal toeristen naar Nederland

DEN HAAG - Nederland heeft vorig jaar ruim 11,7 miljoen buitenlandse toeristen mogen verwelkomen.

Dat is 4 procent meer dan in 2011 en een nieuw record. Dit blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC).

De meeste vakantiegangers naar ons land kwamen uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België. Maar procentueel was de stijging het grootst uit Azië. Japan en China lieten een groei zien van 23 procent en India 16 procent. Uit Italië, Spanje en Frankrijk kwamen minder bezoekers naar Nederland.

Nederland profiteerde van de forse groei van de economie in Azië en een middenklasse met stijgende koopkracht die internationaal gaat reizen.

Andere verklaringen voor de groei zijn volgens het NBTC het groeiende stedenreissegment, de lichte stijging van het aantal vliegverbindingen en de zwakkere euro die Europa en Nederland extra aantrekkelijk maken als reisbestemming.

''We zijn blij met de groei, maar tegelijk staan de bestedingen onder druk'', constateert algemeen directeur Jos Vranken.

Prijsbewust

''De internationale bezoekers zijn zeer prijsbewust en de prijzen van vervoer, verblijf en vermaak staan onder druk.'' De buitenlandse toeristen besteedden zo'n 4,75 miljard euro in ons land, ongeveer evenveel als in 2011.

Voor 2013 verwacht het NBTC een verdere groei van het aantal buitenlandse toeristen van bijna 3 procent. Daarmee zal het aantal vakantiegangers naar Nederland boven de 12 miljoen uitkomen.

Jubilea

Diverse evenementen en jubilea zullen een flinke impuls geven aan het internationaal bezoek, zoals het 400-jarig bestaan van de Amsterdamse grachten, de herdenking van de Vrede van Utrecht (1713) en de opening van het nieuwe Rijksmuseum.

Vooral vanuit Duitsland, België en de opkomende economieën blijft het aantal bezoekers toenemen, verwacht het bureau voor toerisme.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie