NEW YORK - De koersen op Wall Street daalden donderdag, nadat centrale bankenvoorzitter Greenspan beleggers de indruk had gegeven dat de historisch lage rente weer zou kunnen gaan stijgen.

Greenspan sprak van economisch herstel dat aardig op weg lijkt te zijn, terwijl hij een week eerder slechts had geconstateerd dat de recessie aan een einde was gekomen.

De Dow Jones-index moest op deze berichten licht terug. De index sloot op 10525,37, bijna 49 punten (0,5 procent) minder dan het slot van woensdag. Ook de Nasdaq verloor. De techno-index eindigde op 1881,63, eveneens een half procent lager.

In tegenstelling tot zijn positieve woorden van eind februari, viel het rapport van Greenspan aan de Senaat donderdag in slechte aarde. Tegelijkertijd roomde een aantal beleggers de winst van woensdag weer af, wat de koersn eveneens drukte. Cijfers over de stijgende arbeidsproductiviteit in het laatste kwartaal van 2001 konden daar niets aan veranderen.

Angst voor hogere rente was vooral slecht voor de conjunctuurgevoelige, cyclische aandelen die altijd het eerste op economische veranderingen reageren. Een van de grootste dalers was Boeing. Het verloor een order aan de concurrentie en het aandeel moest 2,8 procent terug.

Intel

Onder de technologiefondsen heerste verdeeldheid. Beleggers wachtten op berichten van Intel over de verwachte afzet in het eerste kwartaal. Het bedrijf meldde nabeurs een verwachte omzet tussen de 6,6 en 6,9 miljard dollar. Eerder was dat 6,4 en 7 miljard dollar. Het aandeel sloot vrijwel onveranderd.

Koers

De euro zette de opmars van woensdag voort. De munt noteerde na het einde van de handel in Amsterdam 0,8810 dollar wat al een flinke stijging betekende ten opzichte van woensdagavond. In de loop van de handelsdag in New York hield de stijging aan en de euro was bij het sluiten van Wall Street 0,8815 dollar waard.