AMSTERDAM - Beleggers jagen op koopjes. Vooral fondsen die de afgelopen weken zijn achtergebleven, doen het nu opeens erg goed op de effectenbeurs in Amsterdam. Een voorbeeld is Fortis, dat 8 procent steeg naar 18,84 euro. Door de kooplust rukte de toonaangevende graadmeter AEX donderdag op richting de 400 punten. De AEX-index sloot 3,94 procent (14,99 punten) hoger op 395,65 punten.

Ook andere Europese beurzen in de plus

Ook andere Europese beurzen deden het aardig. De FTSE-index van de beurs in Londen noteerde een winst van 1,6 procent. De Parijse CAC-40-index pakte ruim 3 procent en in Duitsland sloot de graadmeter van de beurs in Frankfurt, de DAX, 1 procent hoger.

Weer geloof in KPN

Beleggers lijken weer te geloven in telecombedrijf KPN. Het fonds, de sterkste stijger klom 10,58 procent naar 5,75 euro. Het bedrijf maakte de afgelopen week bekend dat het fors heeft afgeschreven op UMTS-vergunningen. Dinsdag klom het fonds al zo'n 13 procent. Ook maker van machines voor de chipindustrie ASML stond in de schijnwerpers met een stijging van 9,86 procent naar 13,70 euro.

ING klimt ook

De bankverzekeraar ING presenteerde halfjaarresultaten. "Die vielen niet tegen", aldus een handelaar. "Er zijn extra voorzieningen genomen op moeilijk inbare leningen. Desalniettemin is de winst redelijk op peil gebleven en dat is in deze tijd een knappe prestatie." Het fonds klom 2,65 procent naar 23,60 euro.

"Geen touw aan te knopen"

De handelaar was verbaasd over het verloop van de dag. "Ik kan er eerlijk gezegd geen touw aan vastknopen", zei hij. "Fondsen die de afgelopen weken zijn achtergebleven doen het opeens goed. Beleggers jagen op goedkope fondsen. Ze zijn bang de boot te missen nu de beurzen weer stijgen. Iets anders kan ik er niet van maken."

Unit4 Agresso krijgt er 23 procent bij

Op de markt voor middelgrote fondsen waren de ogen weer gericht op Unit4 Agresso. Het fonds klom woensdag al zo'n 16 procent, donderdag kwam daar nog eens 23 procent bij op 4,80 euro. Het bedrijf presenteerde donderdag definitieve cijfers. In juli maakte de onderneming een fors verlies bekend.

De CAC-40-index van de beurs in Parijs had een trekker van jewelste in Pinault Printemps Redoute. De winkelketen gaat zijn postordertak verkopen om geld beschikbaar te krijgen voor onder meer het aflossen van schulden. Dat viel in goede aarde bij beleggers. De koers steeg 18 procent en kwam uit op ruim 90 euro.

Cijfers die grote concerns als Rolls Royce, het Zwitserse chemiebedrijf Clariant en staalgigant ThyssenKrupp donderdag presenteerden, vielen niet tegen. De bedrijfsresultaten waren minstens in lijn met de verwachtingen. Rolls Royce voerde de FTSE-index in Londen dan ook aan met een koerswinst van bijna 15 procent en ThyssenKrupp vormde in Frankfurt, samen met Infineon en Epcos de top drie. Het fonds was koploper en won ruim 7 procent.

De euro op laagste waarde in twee weken

Op de valutamarkten bleef de euro beduidend onder de 98 dollarcent. Met een koers van 0,9715 dollar zakte de Europese munt zelfs tot zijn laagste waarde ten opzichte van de dollar in circa twee weken tijd. Ook ten opzichte van het Britse pond gaf de Europese munt terrein prijs. De euro noteerde 0,6380 pond tegen 0,6385 pond een etmaal eerder.