BUDEL - Schoenenreus, een van de grootste schoenenketens in Nederland, is donderdag door de Rechtbank Oost-Brabant failliet verklaard.

Dat heeft de curator van het bedrijf bekendgemaakt. Op dit moment vinden nog gesprekken plaats over een mogelijke doorstart. In de loop van de dag wordt hier meer over bekendgemaakt.

Er zijn 200 filialen van Schoenenreis in Nederland, met ongeveer 1500 werknemers. Deze winkels blijven momenteel gewoon open. 

Schoenenreus vroeg eerder deze maand uitstel van betaling aan.

''Door een teruglopende omzet, veroorzaakt door de eurocrisis, de concurrentie van onlinewinkels en een teruglopend consumentenvertrouwen, is Schoenenreus in financiële problemen geraakt'', liet de curator toen weten.

Overnames

Het bedrijf werd in 1969 opgericht. Door de verschillende overnames werd het één van de grootste schoenenwinkels van Nederland. Zowel in 2010 als in 2011 werd een omzet van ruim  80 miljoen euro behaald. 

Het voortbestaan van traditionele schoenenwinkels komt steeds meer in gevaar door de opkomst van verkoop via internet. Eerder deze week liet retailgigant Macintosh ook al weten 70 schoenenwinkels (Scapino, Dolcis en Manfield) te gaan sluiten omdat het bedrijf meer heil ziet in online verkopen.