Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Consumptie

Sterkste krimp consumptie in meer dan 3 jaar

DEN HAAG - Nederlandse huishoudens hebben in november 3 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in dezelfde maand een jaar eerder. 
Door ANP

Consumenten kochten vooral minder duurzame goederen zoals auto’s, meubels, kleding en schoenen. De bestedingen aan duurzame goederen waren in november bijna 12 procent lager dan een jaar eerder.

In de maand daarvoor, de eerste maand na de verhoging van het hoge btw-tarief, was er al een afname van bijna 11 procent.

BTW

In oktober werd het hoge btw-tarief verhoogd van 19 naar 21 procent. In september lagen de bestedingen aan duurzame goederen vrijwel op hetzelfde niveau als een jaar eerder. ,,Mogelijk anticipeerden consumenten toen op de verhoging van de btw'', aldus het CBS.

Behalve aan duurdere spullen, gaven huishoudens in november ook minder uit aan voedings- en genotmiddelen (min 2 procent). De bestedingen aan energie en autobrandstof daalden met 3,6 procent. Aan diensten gaven consumenten bijna evenveel uit als een jaar eerder.

De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen


Lees meer over:

Consumptie

Aanbevolen artikelen