SINGAPORE - Amper twee uur na het officiële begin van haar staatsbezoek aan Singapore zat koningin Beatrix donderdagmorgen al rond de tafel met vertegenwoordigers van 30 grote bedrijven uit Nederland en Singapore.

''De koningin opent deuren, haar aanwezigheid kweekt goodwill en zelf wil ze graag de rijkdom van ons bedrijfsleven laten zien", verklaarde minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) waarom de koningin, prins Willem-Alexander en prinses Máxima na de welkomstceremonie bij het presidentieel paleis vrijwel meteen naar deze bijeenkomst kwamen.

''Er liggen hier heel veel kansen voor Nederland. Onze landen hebben veel gemeen", aldus Ploumen, die bijval kreeg van haar Singaporese collega Lim Hng Kiang. ''We zijn allebei toegangspoort tot onze respectievelijke regio's, we hebben allebei een open economie", stelde Lim.

''Singapore is blij dat zoveel Nederlandse bedrijven hier al zo lang aanwezig zijn. Nederland is de op een na grootste investeerder in ons land, en nu hebben we de kans nieuwe wegen in te slaan. Met onderwijs, innovatie, onderzoek en ontwikkeling."

Ondernemersklimaat

Ploumen roemde het goede ondernemersklimaat in de stadsstaat, die bedrijven ook een entree kan geven in andere landen in Zuid-Oost Azië.

Dat de mogelijkheden worden herkend bleek wel uit de line-up aan tafel. Daar zat de eredivisie van Nederlandse bedrijven, met onder meer Boskalis, Philips, Unilever, Shell, DSM, ING, KLM, Damen Shipyards, Friesland Campina, Heineken en Arcadis.

Het midden-en kleinbedrijf is eveneens naar Singapore gekomen om te profiteren van de aanwezigheid van de koningin. Met het MKB is later donderdag nog een ontmoeting.

Het koninklijk gezelschap was woensdag al in Singapore aangekomen vanuit Brunei , waar eerder deze week een staatsbezoek werd afgelegd. Het bezoek aan Singapore is het 54ste staatsbezoek dat Beatrix sinds haar aantreden in 1980 brengt.