'Grieks begrotingstekort onjuist'

AMSTERDAM - Het Griekse begrotingstekort over het jaar 2009 is kunstmatig met vierhonderd procent verhoogd. 

Dat heeft Zoe Georganda, voormalig lid van de raad van bestuur van het Griekse bureau voor de statistiek, woensdag gezegd in een interview met een Griekse radiozender.

De hoogte van het begrotingstekort in 2009 speelde een belangrijke rol bij het opstellen van het bezuinigingsprogramma van de Griekse regering.

Volgens Georganda was het Griekse begrotingstekort in 2009 niet 15,6 procent, maar 3,9 procent. Het officiële cijfer van 15,6 procent, dat na een herziening tot stand was gekomen, klopt niet, omdat er in de berekening van de staatsschuld uitgaven zijn opgenomen die daar niet in hadden moeten worden opgenomen, aldus Georganda.

Hierdoor heeft Griekenland zichzelf een veel te streng bezuinigingsbeleid opgelegd. Tegen de directeur van het bureau voor de statistiek Andreas Georgiou en twee hoge medewerkers is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld.

Brussel

Vanuit Brussel zei een woordvoerster van de Europese Unie dinsdag nog dat Griekenland 'significante vooruitgang' heeft geboekt bij het rapporteren over de overheidsfinanciën en dat de EU het volste vertrouwen in het Griekse bureau voor de statistiek.

In 2010 werd het Griekse bureau voor de statistiek een zelfstandige autoriteit, nadat de Griekse regering had toegegeven dat ze het begrotingstekort ernstig had onderschat. Het nieuws over de verkeerde berekening van het begrotingstekort leidde tot financiële onrust die het begin was van de financiële crisis in de eurozone.

Griekenland kreeg een noodlening van andere landen in de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds ter waarde van 240 miljard euro.

Alle berichten over Griekenland en de schuldencrisis

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie