Fitch positiever over vooruitzichten België

LONDEN - Fitch heeft zijn oordeel over de vooruitzichten voor België opgewaardeerd van negatief naar stabiel. 

De rating van de kredietwaardigheid van het land blijft AA. Dat maakte de kredietbeoordelaar woensdag bekend.

''België is erin geslaagd om het begrotingstekort met circa 1 procent van het bruto binnenlands product (bbp) te laten dalen tot een geschatte 2,9 procent ondanks een economische krimp die wij ramen op 0,4 procent'', aldus Fitch in een verklaring.

''Aanvullende maatregelen die in maart, juli en oktober werden doorgevoerd, hebben de begroting op de rails gehouden en onderstrepen de toewijding van de Belgische regering bij het behalen van haar doelstellingen.''

Staatsschuld

Fitch denkt dat de staatsschuld, het voornaamste element van de kredietbeoordeling, heeft gepiekt ''vlak onder 100 procent van het bbp'' en gaat in een basisscenario uit van een daling tot 79 procent in 2021.

Een punt van zorg daarbij is de blootstelling van de staat aan de kwakkelende bankensector. De Belgische overheid stak vorig jaar bijvoorbeeld 2,9 miljard euro in Dexia nadat al 3 miljard euro was overgemaakt in 2008.

Fitch verwacht geen verdere kapitaalinjecties dit jaar ''maar Dexia bezit nog altijd een grote portefeuille die onder meer bestaat uit staatsobligaties van landen aan de periferie van de eurozone''.

Vijf vragen over kredietbeoordelaars

Lees meer over de schuldencrisis

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie