'Langzaam herstel wereldeconomie'

WASHINGTON - De groei van de internationale economie trekt dit jaar aan, maar het herstel gaat trager dan een paar maanden geleden werd verwacht. 

Dat stelde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) woensdag bij een update van zijn prognoses.

Vooral in de eurozone valt de groei nog altijd tegen. Gemiddeld krimpen de economieën van de eurolanden dit jaar volgens het IMF met 0,2 procent. In oktober tekende het IMF nog een minieme groei in voor 2013.

De Duitse en Franse economie groeien minder sterk dan gedacht terwijl de krimp in Italië en Spanje groter is dan in oktober werd voorzien. Voor Nederland werden geen nieuwe voorspellingen gedaan.

Wereldeconomie

De Amerikaanse economie groeit dit jaar waarschijnlijk met 2 procent, voor China wordt gerekend op een vooruitgang met 8,2 procent. Voor de hele wereldeconomie komt de groei naar verwachting uit op 3,5 procent. Dat is iets beter dan vorig jaar, maar minder dan in 2011.

Dankzij het aantrekken van de wereldhandel kan er in 2014 weer sprake zijn van een lichte groei in de eurolanden. Met gemiddeld 1 procent blijft de groei dan nog aanzienlijk achter op de ontwikkelingen in de VS, waar de economie dan naar schatting 3 procent groter wordt.

Risico's

Het IMF waarschuwt dat de kans op nieuwe economische ongelukken groot blijft. De grootste risico's liggen onverminderd bij de problemen in de eurozone en de dreiging dat er in de VS al op korte termijn omvangrijke bezuinigingen worden ingezet.

Het fonds roept Europese politici daarom op waar mogelijk voorzichtig te zijn met bezuinigingen en om te blijven werken aan de versterking van de monetaire unie. In de VS moet het schuldenplafond van de overheid omhoog en moeten er afspraken komen over de aanpak van de staatsschuld op middellange termijn.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie