Albert Heijn belooft Asscher eerlijke champignons

AMSTERDAM - Supermarktketen Albert Heijn heeft woensdag in een gesprek met minister Asscher van Sociale Zaken beloofd dat de champignons die het verkoopt voortaan eerlijk geproduceerd zijn.

Ook heeft de supermarktketen in het gesprek toegezegd de verantwoordelijkheid met het ministerie te willen delen in de inzet voor goede arbeidsomstandigheden voor mensen die in de paddenstoelenteelt werken.

Eind vorig jaar ontstond er commotie over de champignons van Albert Heijn naar aanleiding van een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde, die de uitbuiting van werknemers in de champignonsector aan de kaak stelde.

Middeleeuws

Daarop liet Asscher weten een einde te willen maken aan de ''middeleeuwse toestanden'', waarbij hij pleitte voor de landelijke invoering van het keurmerk fair produce.

Albert Heijn zei ook alleen champignons af te nemen bij telers met het keurmerk, maar had besloten dit logo alleen niet op de verpakking te zetten.

"Maar dat was voor ons niet honderd procent het beeld", aldus een woordvoerder van het ministerie tegenover NU.nl. Asscher noemde de opstelling van Albert Heijn destijds dan ook ''onbegrijpelijk''.

Binnenkort houdt Asscher met alle supermarkten een tweede gesprek over eerlijker champignons.

Cao

FNV Bondgenoten reageert verheugd op de afspraak.  "Eerder besloten C1000, Lidl, Deen, Coöp en Jan Linders al tot deze stap. De beslissing van AH brengt in beeld wat eerder niet haalbaar bleek: een goede cao afsluiten binnen de paddenstoelensector", aldus een woordvoerder.

"Eerder kon dat niet, omdat veel telers geen enkele boodschap hadden aan goede afspraken voor hun werknemers. Om de kostprijs te drukken werd er op grote schaal geconcurreerd op arbeidsvoorwaarden."

Lees meer over:
Tip de redactie