Schuld eurolanden loopt op tot 90 procent

LUXEMBURG - De staatsschuld van de eurolanden bedroeg in het derde kwartaal van vorig jaar gemiddeld 90 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Dat meldde Europees statistiekbureau Eurostat woensdag.

Daarmee lag de schuld hoger dan in het derde kwartaal van 2011. In die periode kampten de 17 eurolanden met een schuld die gemiddeld 86,6 procent van het bbp bedroeg. De staatsschuld was wel nagenoeg even hoog als in het tweede kwartaal van 2012 (89,9 procent).

De eurolanden spraken in 1997 af dat de maximale overheidschuld niet hoger dan zijn dan 60 procent, om zo de stabiliteit van de munt te kunnen garanderen. Op dit moment zijn er dus maar weinig landen die aan die afspraken voldoen. 

Griekenland

Griekenland had met 152,6 procent veruit de hoogste schuld van alle eurolanden, gevolgd door Italië (127,3 procent) en Portugal (120,3 procent).

De Griekse schuld was wel ruim 11 procentpunt lager dan een jaar eerder. De Nederlandse schuld kwam in het derde kwartaal uit op 69,5 procent van het bbp. Dat is bijna 5 procentpunt meer dan in het derde kwartaal van 2011.

Noodsteun

Uit de cijfers van Eurostat blijkt verder dat in het afgelopen jaar de eurolanden bijna 100 miljard euro aan noodsteun hebben uitgegeven aan Ierland, Griekenland en Portugal. De teller is daarmee in het derde kwartaal van 2012 opgelopen tot 158 miljard euro.

De leningen worden verstrekt via het Europese noodfonds EFSF. Daarnaast krijgen de drie landen ook nog leningen van het Internationaal Monetair Fonds.

Zie ook: dossier schuldencrisis

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie