AMSTERDAM - Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vindt het niet nodig om een deel van het in het buitenland opgeslagen goud terug naar Nederland te laten komen.

Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen van CDA’er Eddy van Hijum.

Onlangs maakte de Duitse centrale bank bekend voor 27 miljard euro aan goud uit het buitenland terg te halen. Hierbij wordt 674.000 kilo goud uit Parijs en New York naar Frankfurt gebracht.

Het Duitse goud dat in Parijs wordt bewaard zal teruggehaald worden omdat het met een gemeenschappelijke munt niet meer als relevant wordt gezien om goud elders binnen de eurozone op te slaan.

De Nederlandsche Bank (DNB) hanteert een beleid waarbij het goud op vier verschillende locaties wordt bewaard, namelijk in New York, Ottawa, Londen en Amsterdam. Volgens DNB is de spreiding over meerdere locaties goed voor de veiligheid en de beschikbaarheid.

Slechts elf procent van het goud ligt in Nederland, de overige 89 procent is opgeslagen in het buitenland.

Locatiebeleid

“Ik wijs erop dat ook de Bundesbank een locatiebeleid blijft voeren waarbij het goud verspreid ligt op verschillende locaties die zich dicht bij grote financiële markten bevinden. Het is aan DNB om aan de hand van haar eigen locatiebeleid te bepalen hoeveel Nederlands goud in New York en elders wordt ondergebracht”, aldus Dijsselbloem.

Daarnaast tekent Dijsselbloem aan dat de centrale banken waar de Nederlandse goudstaven liggen een “uitstekende staat van dienst” hebben. Zij leveren jaarlijks een nauwkeurige omschrijving van de hoeveelheid Nederlands goud, waardoor er geen twijfel bestaat over de hoeveelheid of kwaliteit.

DND heeft haar goudvoorraad de afgelopen decennia teruggebracht, maar wel een meer dan gemiddelde voorraad aangehouden ten opzichte van andere centrale banken.

Of DNB van plan is vanwege de relatief hoge goudprijs van dit moment te profiteren door goud te verkopen, wordt niet bekendgemaakt.