'Bedrijven sluizen geld weg via Nederland'

AMSTERDAM - De grootste multinationals ter wereld hebben sinds 2005 honderden nieuwe fiscale constructies in Nederland opgezet.

Dat stelt de Volkskrant, die de jaarverslagen van de 100 grootste wereldwijd opererende ondernemingen en hun Nederlandse dochterbedrijven onderzocht.

Volgens de krant sluisden in 2011 deze multinationals zeker 57 miljard euro van en naar Nederland, zonder veel belasting te betalen. Google, IBM en ENI sluisden de meeste bedragen door Nederland.

Uit het Volkskrant-onderzoek blijkt dat de Nederlandse belastingdruk voor de brievenbusfirma's zeer ondoorzichtig is, maar in elk geval laag.

De bedrijven hebben vertrouwelijke afspraken - zogenoemde tax rulings - gemaakt met de Nederlandse Belastingdienst en betaalden tussen de 0 en 5 procent belasting over het geld dat zij van en naar Nederland boekten.

Frankrijk

Opmerkelijk genoeg hebben ook een aantal grote Franse firma's, die deels in handen zijn van de Franse overheid, zich vanwege het belastingklimaat in Nederland gevestigd, blijkt woensdag uit een onderzoek van het Financieele Dagblad.

Zo beschikt onder meer het energiebedrijf EDF over een drietal Nederlandse brievenbusfirma's, terwijl dat concern voor ruim 84 procent in handen is van de Franse staat.

Een deel van de Franse politiek stond eind vorig jaar op haar achterste benen toen filmster Gérard Depardieu bekendmaakte vanwege de hoge belastingen naar het buitenland te willen vertrekken.

Belastingparadijzerij

Staassecretaris Frans Weekers (Financiën) herhaalde woensdag in een reactie op het nieuws zijn standpunt dat Nederland geen belastingparadijs is.

"Berichten over 'belastingparadijzerij' werp ik verre van mij", zei Weekers woensdag in de Tweede Kamer. 

Weekers erkent dat bedrijven hun activiteiten over meerdere landen spreiden ''om te komen tot een zo laag mogelijke belastingdruk''. Maar dat neemt volgens hem niet weg dat ze gewoon vennootschapsbelasting betalen over de winst in Nederland.

Schatkist

Hij wijst erop dat de multinationals zorgen voor banen in Nederland en de belastingen goed zijn voor de schatkist. Als Nederland zich ten opzichte van multinationals veel strenger zou opstellen, verhuizen zij naar elders en verliest Nederland banen en belastinginkomsten.

Volgens de VVD-staatssecretaris kent bijvoorbeeld Ierland een veel lagere winstbelasting dan Nederland. Ook de Britten willen die belasting fors verlagen.

Wat Weekers betreft blijven multinationals zeer welkom, zolang ze meer zijn dan louter een 'brievenbus' in Nederland. Ze moeten wel zorgen voor reële activiteiten en echte banen.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie