'Bank mag niet ingrijpen bij lagere WOZ-waarde woning'

AMSTERDAM - Woningbezitters hoeven niet bang te zijn dat hun lagere WOZ-beschikking in handen van hun bank komt.

Het is niet zo dat de banken met deze gegevens naar de bewoners mogen stappen met de vraag of ze extra willen aflossen, zegt Ruud Kathmann, toezichthouder op de WOZ bij de Waarderingskamer.

"Dat is nadrukkelijk niet de bedoeling. Banken mogen de WOZ-waarde alleen gebruiken bij het verstrekken van nieuwe hypotheken", aldus Kathmann.

"Verkopers en kopers hebben er dus wel mee te maken. In dat licht bezien hoeft het voor huiseigenaren niet eens zo gunstig te zijn een lage WOZ-waarde te krijgen. Die helpt de verkoopprijs natuurlijk niet."

Jaarlijkse woningtaxatie

Deze en volgende maand krijgen de 7 miljoen huishoudens in ons land de jaarlijkse woningtaxatie weer in de bus, die als basis voor de gemeentelijke OZB-belasting dient.

Sommige beschikkingen zijn in een jaar met 20 procent gedaald, zoals in Rotterdam soms het geval is. Daardoor wordt vooral voor veel jongere woningbezitters zichtbaar hoeveel de waarde van de woning onder de hoogte van hun hypotheek ligt.

Veel mensen hebben zich de afgelopen jaren groen en geel geërgerd aan de steeds stijgende WOZ-waarde van hun woning, die ten grondslag ligt aan de gehate Onroerendezaakbelasting (OZB), die gemeenten mogen heffen. Dat resulteerde de afgelopen jaren in een stortvloed van meer dan 200 000 bezwaarschriften. In de helft van de gevallen moest de gemeente de klagers in het gelijk stellen.

Lagere verkoopprijzen

De toezichthouder Waarderingskamer moet controleren of burgers niet de dupe worden van al te oppervlakkige taxaties. Kathmann: "Wat dat betreft maakt de huidige woningmarkt het de gemeenten niet gemakkelijker. Je kunt niet zeggen dat als de woningmarkt met tien of vijftien procent is gedaald, alle huizen dan maar met die percentages lager gewaardeerd moeten worden."

"Het ene segment van de huizenmarkt heeft veel meer te lijden van lagere verkoopprijzen dan het andere. Wij hameren erop dat gemeenten daar rekening mee houden."

Gemeenten baseren hun waarderingen op gegevens van het Kadaster, uitgekristalliseerd in type woning, omvang, buurt en ligging en eigen gegevens, maar bezoeken de woningen niet altijd.

Onderhoud

Volgens de Waarderingskamer kunnen gemeenten zich niet meer veroorloven hele straten met gelijksoortige huizen dezelfde waarde te geven. "De staat van het onderhoud wordt steeds belangrijker voor de prijs en daarvoor moet je de woning eigenlijk bezoeken", verklaart Kathmann.

"Een paar jaar geleden werden woningen met een oude keuken of badkamer nog wel goed verkocht. Kopers wilden zo’n pand zelf wel laten opknappen, maar dat krijgen ze nu niet meer gefinancierd. Deze huizen worden daardoor extra getroffen door de prijsdalingen. Kopers hebben keuze genoeg om iets te kopen waar ze niet hoeven te verbouwen."

Bezwaar

Eigenaren van woningen met achterstallig onderhoud en bezitters van hele dure panden zijn kansrijk met een bezwaar als de gemeente de bovengemiddelde waardedaling niet de taxatie heeft meegenomen. Dat hoeft tegenwoordig niet altijd meer met een officieel bezwaarschrift, maar kan ook met een telefoontje naar het gemeentehuis.

"Bij een redelijk verzoek stuurt een aantal gemeenten dan een taxateur, zodat de hele bureaucratie van een officieel bezwaar achterwege kan blijven. Dat scheelt zowel de gemeente als de burger veel geld en rompslomp.”

Marktwaarde

Maar huiseigenaren moeten zich eerst goed achter de oren krabben voor ze pogingen gaan doen de WOZ-waarde van hun huis aan te vechten. De WOZ-waarde lijkt op het eerste gezicht soms nog hoog omdat deze uitgaat van de markt van 2011. De huidige marktwaarde is gemiddeld alweer een 6 procent lager.

Dat zien de woningbezitters in hun beschikking van volgend jaar weer terug. Bovendien helpt een lager 'WOZ-prijskaartje' niet bij verkoop van de woning. Voor de hoogte van de OZB-belasting hoeft men het ook niet te doen. Een waardevermindering van 10 000 euro scheelt niet meer dan een paar tientjes aan belasting.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie