AMSTERDAM - Ierland en Portugal lobbyen er bij andere eurolanden voor dat ze de EU-steun later terug hoeven te betalen dan afgesproken.

Dit vertelde de Ierse minister van Financiën, Michael Noonan, dinsdag tegenover de internationale pers.

Volgens de minister hebben Portugal en Ierland maandag gezamenlijk een verzoek gestuurd naar de andere ministers van Financiën in de eurozone.

Een uitstel levert beide landen miljarden euro’s aan besparingen op, benadrukt Noonan. Dit zou het makkelijker maken voor beide landen om op den duur weer te lenen van de financiële markten.

Kans op verlenging

Jean-Claude Juncker, de vertrekkend voorzitter van de eurogroep, heeft eerder gezegd dat beleidsmakers zouden onderzoeken of het verlengen van de betalingstermijn mogelijk is.

Eurocommissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken) gaf aan dat de commissie een voorstander is van de langere looptijden. Ierland en Portugal vroegen hierom nadat Griekenland vorig jaar dergelijke concessies wist los te krijgen bij de andere eurolanden.

"Het is van fundamenteel belang voor de hele EU dat beide landen succesvol terug kunnen keren op de markt'', aldus Rehn.

Daarnaast hebben Portugal en Ierland grotendeels voldaan aan de eisen die het IMF en de Europese Unie hadden gesteld aan noodsteun. Volgens de planning moeten beide landen eind dit jaar weer kunnen lenen van de financiële markten.

Een besluit over de looptijden wordt mogelijk in maart genomen door de ministers van Financiën van de eurolanden.

Lees ook het dossier schuldencrisis