Dijsselbloem heeft begrip voor Spaans nee

BRUSSEL - Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) heeft ''enig begrip'' voor het motief van Spanje om niet in te stemmen met zijn benoeming als voorzitter van de eurogroep.

Dat zei de minister dinsdag na afloop van overleg in Brussel.

Voorafgaand aan die vergadering had de Spaanse minister Luis De Guindos aangegeven dat Spanje zich onderbedeeld voelt in de Europese Unie. Te weinig invloedrijke posten in Europa worden door Spanjaarden bekleed.

Bestuur

Spanje, de vierde economie van Europa, had een zetel in het bestuur van de Europese Centrale Bank, maar toen de termijn van de Spanjaard verliep, was het geen landgenoot die hem opvolgde.

Dijsselbloem zei dat het belangrijk is dat alle landen zich vertegenwoordigd voelen in de EU-instellingen. ''Maar dat kan niet altijd en niet altijd is een evenwichtige verdeling mogelijk. Maar dat we er aandacht voor moeten houden, vind ik reëel.''

Scheve verhouding

De Guindos zei te verwachten dat de in zijn ogen scheve verhouding gecorrigeerd zou worden. Dijsselbloem zei begrip te hebben voor die verwachting. Mogen mogelijkheden zich voordoen, dan zou de EU daar naar moeten kijken, vindt de kersverse voorzitter van de eurogroep.

Al sinds zijn bezoek vorige week donderdag in Madrid was Dijsselbloem op de hoogte van het Spaanse standpunt, zo zei hij. De minister heeft De Guindos uitgenodigd om naar Den Haag te komen. Dat zal op korte termijn gebeuren.

Beste jongetje

In een interview met RTL Z stelde Dijsselbloem daarnaast dat voor Nederland geen extra verplichting gaat gelden nu hij voorzitter is van de eurogroep. "Ik geloof niet dat Nederland in alle opzichten het beste jongetje van de klas hoeft te zijn."

Dijsselbloem ziet "absoluut lichtpunten'' in het herstel van de Europese economie. Maar hij blijft voorzichtig, want het herstel is nog steeds precair. Het "lijkt'' erop dat de eurozone het dieptepunt van de crisis achter de rug heeft.

Volgens hem moet er in veel eurolanden nog veel gebeuren om ze in veilig vaarwater te brengen. Risico daarbij is volgens Dijsselbloem dat regeringen op hun handen gaan zitten als het weer ietsje beter gaat.

Hij verwacht veel debat de komende tijd over de Europese afspraken over de begrotingstekorten. Het maximale tekort van 3 procent is een "richtsnoer,  maar in bijzondere exceptionele economische omstandigheden'' kan een land meer tijd krijgen, liet de minister weten.

Vijf vragen over de voorzitter van de eurogroep

Vijf vragen begrotingstekort

Lees meer over:
Tip de redactie